影片


團結香港基金總幹事鄭李錦芬女士稱希望透過創科博覽2018,讓年輕人更全面、更深入了解國家及香港科技成就以及雙創機會,以國家所需,香港所長策略思維投身創科大潮。創科博覽2018顧問小組召集人徐立之教授指創科需要學術界參與,多做研發。

創科名人錄:專訪亞洲基建之父胡應湘爵士(上集)

亞洲基建之父胡應湘爵士,70年代提出興建廣深高速公路,連同羅湖聯檢大樓嘅設計同規劃,都由佢一手一腳促成。仲創造好多「第一」,包括灣仔地標之一合和中心,呢度曾經是亞洲最高、最先進嘅建築物等等。創科名人錄請到胡應湘爵士同大家分享佢過去嘅點點滴滴。

創科名人錄:專訪亞洲基建之父胡應湘爵士(下集)

亞洲基建之父胡應湘爵士,喺我哋創科名人錄中提到,國內發展迅速,香港若不急起直追,香港一定落後,又囑咐香港年輕一代要有宏觀視野,把握機會。他對內地嘅高鐵發展、即將通車嘅港珠澳大橋、以至對香港創科、創新、創業環境又有甚麼評價?

創科名人錄:香港醫學科研成就卓越

盧煜明教授將聯同港大李嘉誠醫學院副院長(科研)梁雪兒教授及多位知名醫學界學者,在創科博覽2018縱論香港醫療科學成就與未來發展,是本港兩所大學醫學院精英,首次同台聚首。你又點可以錯過。

創科名人錄:香港創科前途無限

香港理工大學校長唐偉章教授

香港人面對大灣區等機遇應如何把握?大專院校又應如何培育人才迎合需求?唐偉章教授話過你知!想了解更多就快D報名參與9月27日,唐偉章教授做主持的創科博覽2018專家論壇「工程科學與明日世界」。

香港之光 - 樹膠布

「樹膠布」到底是甚麼來?「樹膠布」是香港三名女中學生共同設計,一種無毒、有良好黏合性嘅合成聚合物,會釋放藥物治療早期受真菌感染樹木。製作樹膠布嘅物料係用聚乙烯醇先,同硼砂混合,可以點對點直接黏喺受感染既樹身上,而所用嘅藥物唔使直接流入泥土,對環境影響都細啲啦!想知更多就要親身去創科博覽2018喇!

【創科全書】【本草綱目=古代版Wikipedia?】

由明代偉大醫學家李時珍花27年編寫的《本草綱目》,在中醫藥理方面理論和臨床成績斐然。2011年《本草綱目》更被列入《世界記憶名錄》。想知更多《本草綱目》的內容及對世界的貢獻,就要親身到創科博覽會2018喇!

【創科全書】【任督二脈係乜嘢】

武俠小說同電影成日話打通任督二脈就會成為武林高手?任督二脈係邊?去創科博覽2018了解更多喇!

【創科全書】【故宮】

古裝劇集或電影經常以紫禁城即故宮做背景,睇戲之餘大家有否想過故宮是如何興建? 故宮建築細致及講究度其他建築物難相提並論。想知更多,到創科博覽2018喇!

創科博覽2017 x 沈祖堯校長回到手術室

中文大學前校長沈祖堯,重返手術室為的是支持創科博覽2017,睇下沈祖堯教授點樣做手術都同創新創科有關。去片

創科名人錄:Think Outside The Box 沈祖堯校長

中文大學前校長沈祖堯教授稱,創新創科都是發自好奇心,我地只要我地對每日不斷重複的事情或工作,有一個好奇心,抱發問問題的精神,都是創科創新的基本條件。

創科博覽2017 x 盛智文蛻變創科潮人?

裝扮高手蘭桂坊集團主席盛智文博士,去年大變身支持創科博覽2017,睇片重溫。

創科名人錄:如何改善我哋嘅未來生活?
蘭桂坊集團主席盛智文博士,去年創科博覽2017,已叫大家要身創科,更呼籲年輕人不好怕失敗同抱怨,積極面對夢想將會成真「make impossible possible」

創科博覽2017 x 錢大康教授發英雄帖

香港浸會大學校長錢大康教授,支持創科博覽2017。

創科名人錄:創新創科應以人為本、應用為本

錢大康校長稱香港則重於創科,導致思維過於狹窄,認為科技必須以人為本,創新先行更有利長遠發展。

精彩回顧

「創科博覽2017」盛況重溫!

創科博覽2017 x 大數據神算

前阿里巴巴集團副總裁/數據委員會會長車品覺運用大數據做神算

創科名人錄:車品覺—大數據專家妙用人工智能

外界有聲音擔憂人工智能威脅人類,但前阿里巴巴集團副總裁/數據委員會會長車品覺大派定心丸,指只要適當利用,人工智能可以在很多方面幫助我地。

創科博覽2017 x 星級主持猜猜看(揭曉答案)

雷SIR 雷雄德博士,同大家聲音導航一場競爭激烈的電玩單車賽

創科名人錄:當科技遇上體育!

香港浸會大學體育學系副教授,香港運動醫學及科學學會會長雷雄德博士,去年創科博覽2017,同大家講科學同運動有幾息息相關。

創科博覽2017 x 湯博士的物理空間真人SHOW

中大物理系高級講師湯兆昇博士,去年創科博覽2017同大家做科學實驗支持創科博覽,大家一齊睇下佢同「走堂珍」做乜野實驗喇!!